227.- (CAT) Evangeli i Drets Humans (EDH).- La porta del contacte de les persones

1.- Introducció.- 

L'apostolat de la comunicació C@LCs com tot apostolat ha de centrar-se en l'Evangeli al marge dels interessos polítics partidistes que generen estats emocionals i relacions tòxiques, econòmics que generen interessos creats, sindicals, o de tot allò com sensacionalismes o posicions al marge dels Drets Humans, que divideixin en lloc d'unir.

"Tenir raó s'aconsegueix reconeixent que no la tens mai al 100% i que els altres poden augmentar i beneficiar-se hom de tenir raó, sense imposicions, ni amenaces ni coaccions" La raó s'aconsegueix amb el respecte de la voluntat i la sana llibertat de les persones.

Existeix Justícia i Pau com associació laïcal en alguns bisbats. Nosaltres hi estem adherits amb la tasca que porten a terme i de cara a projectes d'ecologia integral a les parròquies com el de Barcelona, estan acreditats com animadors Laudato Si pel moviment mundial Laudato Si.

https://www.justiciaipau.org/ecoparroquies/



2.- Més Compromís d'@postolat Laïcal Corresponsable sinodal  (C@LCs). Apostolat de la comunicació.- 

El passat divendres dia 11 d'agost, dia de santa Clara, a Siurana davant de l'església de santa Maria de Siurana s'hem compromès dins del pla general i director de la Causa Internacional Cooppel per la Pau, que està format per dos plans genèrics el pla Cooppel per la Pau (societat civil, intercultural, Nacions Unides)  i el pla genèric transversal C@LCs, d'apostolat de la comunicació on es centra en la conversa ajuda centrada en el primer anunci i en la lectura comunitària sinodal (Església, papa Francesc). 

Avui hem posat en marxa per tant el programa "Evangeli i Drets Humans" (EDH) i el seu projecte "Al Carrer Evangeli i Drets Humans" (Al Carrer EDH).


3.- Què és el projecte C@LCs: "Al Carrer EDH" ?

3.1.- Al Carrer EDH:

Es tracta de contactar amb persones en qualsevol moment i a arreu per a partir de la salutació (ritual) i entrar en la conversa passatemps sobre temes trivials, entrar en una conversa d'ajuda (afectiva)  com a primer anunci de compartir l'alegria i la joia de ser cristià, catòlic i de la crida del papa Francesc a tot el món.

Es tracta de contactar, escoltar, recordar, entendre, motivar a aplicar l'evangeli i els drets humans en la vida, analitzar situacions i casos, avaluar, crear i proposar dilemes de cooperació.

El programa EDH a més del projecte "Al Carrer" té altres cinc projectes com el de la participació en les delegacions dels bisbats, sobre l'opinió cristiana i el compromís sinodal, com donar a conèixer l'Evangeli, el primer anunci i els drets humans, en la llibertat i en la corresponsabilitat, que tot seguit podem llegir.

4.- Formem part del programa "EDH" que consta de sis projectes:

1.- Participació en aquest sentit amb les delegacions dels bisbats i en la CEE.

2.- Adhesió i col·laboració amb "Justícia i Pau" de Barcelona i adhesió i acreditació  en el moviment mundial Laudato Si com animadors.

3.- Agermanament moral amb l'associació de fins caritatius "Maria Santa" d'Andorra. Nosaltres destaquem el silenci cristià, finestra de la pregària i la donació de gràcies. En Maria Santa com al santuari de Meritxell, patrona d'Andorra.

http://virgenmariasanta.com/quienes-somos/

https://associacions.andorralavella.ad/node/292

4.- Organitzar i promoure tallers com a un repte evangèlic i en drets humans sobre el silenci espiritual cristià (Silenci espiritual Cristià- Experiència de Déu) i competències universals laïcals sinodals.

5.- Escoltar i entendre, estratègia d'atenció a persones i grups sobre iniciatives solidàries i Evangeli, tenint en compte els Drets Humans i el Dret Canònic. Com l'estratègia "Al Carrer", a la parròquia o a arreu .

6.- Donar a conèixer i motivar la indicació a les esglésies imatges i fets històrics 

L'estratègia Pare Fra Pere Perelló, en donar a conèixer la seva persona i el seu paper en el segle XVI com a exemple d'experiència de Déu.

Entre altres personatges en relació amb els drets humans com el professor Sr. Montagud, l'escultor Modest Gené, etc. creador de moltes imatges en el territori dels bisbats de Tarragona i Tortosa com també la seva obra civil local com internacional.


5.- En resum què és la Causa Internacional Cooppel per la Pau?, que està inclòs el programa. Aquesta té tres programes generals:

A.- Programa genèric transversal C@LCs ara amb el nou projecte Evangeli i Drets Humans (EDH)

B.- Tesi Causa Cooppel per la Pau.- Tesi postulant sobre Investigació en Ètica i Drets Humans Emergents.
C.- Programa general Cooppel per la Pau, amb els dotze programes específics:

- Tres programes de permisos i de llicències, dos de protecció i un educatiu:

1.- Dos programes de permisos Cooppel: el públic PRESS Cooppel, indicador de passar en llocs puntuals per motiu solidari en fer noticies, visitar persones necessitades, etc i el confidencial, discret i reservat amb acreditació SOS Cooppel

2.- Programa de protecció jurídica Cooppel i de persones expertes orientadores

3.- Programa educatiu (escolar) C@M.ins de l'institut Antoni de Martí i Franquès. Amb quatre projectes: Biblioteca Assistida Cooppel, PAT Tallers hora de tutoria a l'ESO, Tallers a les famílies i Atenció a l'entorn educatiu. Implica a les famílies que usen aquesta atenció, les tutories, estudiants d'estada a empresa de BAT i practicants de la URV o en situació d'APS.

- Cinc programes de Drets Humans i Atenció a les Persones:

4.- Programa general d'Atenció a les Persones

5.- Programa d'atenció a les families i a grups estables de persones.

6.- Programa d'atenció activa a les associacions i a les persones de les juntes directives. On estem a 15 entitats, associacions o institucions en la junta directiva.

7.- Programa d'atenció a estudiants de BAT i de les universitats  Aprenentatge Servei i Practiques. En especial amb la URV

8.- Programa Cooppel Mentoria a persones amb Risc.

- Quatre programes de participació local, territorial (Priorat i Tarragona ciutat) i internacional

9.- Programa de participació en xarxes socials i en la xarxa DIM EDU

10.- Programa Priorem Priorat, ràdio Falset

11.- Programa UNESCOoppeling

12.- Programa de viabilitat emprenedora laboral Cooppel de Tarragona IMPLUSA.

Resum dels cinc programes específics del pla genèric transversal C@LCs:

1.- Estudi i Recerca.- Subtesis de la Tesi postulant. Estudiar i investigació-acció (Action Research) sobre la conversa ajuda afectiva i la lectura personal, interpersonal i col·lectiva comunitària corresponsable sinodal. Sobre el silenci cristià i el seu paper en la pregària i en l'agraïment així com la benedicció o dessitjar el bé disposant optimament per part nostra als demés, a la natura i al món.

2.- Comunicació.- Impartir xerrades col·loqui, participar en programes de ràdio o escriure en e-columnes sobre el procés, els fets, la interpretació i les anècdotes. Tallers sobre el silenci espiritual cristià.

3.- Participació C@LCs activa en Animació Laudato Si, Preparació al Matrimoni Tarragona i FeCPM, i Coordinació i Animació Vida Creixent de Tarragona i Tortosa 

4.- Conscienciació en la mediació comunitària.- El paper de la mediació comunitària en la prevenció, en la resolució o en la restauració, en els propòsits educatius i en la mirada cristiana.

5.- Evangeli i Drets Humans (EDH) punt anterior núm. 4. avui AL CARRER  en el Priorat.

Avui quarta jornada d'estratègia i operacions al Priorat:
5.1.- Estratègia Cabacés: reunió al Cafè el dijous a les 22,30 hores amb 15 persones i dissertació després de la missa participativa el divendres a les 18 hores, amb 20 persones

5.2.- Estratègies per pobles del Priorat i operació de contactes, conversa i acords

Evangeli i Drets Humans, enguany quart any de jornades: 

- 2017 (la Bisbal i Margalef, Cornudella amb Josep) , 

- 2018 amb Fina Poboleda i Cornudella, 

- 2022 (Escaladei, Morera i Cornudella) i 

- 2023 (Morera, Siurana i Cornudella), ara la denominarem estratègia al Carrer, la farem al Vendrell, Tarragona ciutat, Baix Camp, etc. amb un contacte, entrevista i acords amb 33 persones.

Comentarios

Entradas populares de este blog

273.- El proper dissabte de 11-maig.2024 Convocada Assemblea Sinodal Diocesana

244.- Ha estat una gran alegria de participar en la jornada de la quinquenal de la Mare de Déu dels Arcs de sant Jaume dels Domenys

36.- (CAT) Novena a la Mare de Déu de la Foia. Per Fina Masip