326.- (CAT) Les "Comentals" Espirituals Diàries d'Estiu 2024.- Al peu de Montsant.

                          La lluita entre els límits, entre el plaer i l'esforç-plaer o entre el bé i el mal.
La lectura de cada dia a la llum dels DRETS HUMANS DDHH  i de l'EVANGELI com a combustible. L'ESPERIT és l'oxigen que no es veu però es nota.  
Una comental laïcal de base, sense estudis però amb molta devoció

CADA DIA UNA COMENTAL, DEL DIA 01 DE JULIOL AL 31 D'AGOST.- 

JULIOL.- 

1- SIGUEM CREATIUS DE COMENTALS.-

Què és una o que són les  "Comentals".- Una "comentals", en femení,  és una comunicació, comentari metafòric de la nostra vida per a motivar un altra comentari lletra-oral i/o de boca a boca.pel sentit comú cooperatiu. Inicia una cadena de comentaris nous que ens ajuden a viure en compromís en la vida. (Comental, va ser la publicació amb dipòsit legal entre 2013-18 sobre el dia a dia del voluntariat social pedagògic. Ara s'orienta més en expressar comentaris d'espiritualitat catòlica, acompanyats d'estudis, d'investigació i de solidaritat dins el pla de la Causa Cooppel per la Pau, en atenció a les persones).

2.- MOTIVEM EL CONTACTE I LA CONVERSA

Cridats a la conversa "CAL ESCOLTAR" C@L Corresponsabilitat sinodal (C@LCS). Logo "C@LCs".- 

"Les Calcutes dins nostre, dins dels altres i de tot arreu". Apostolat de la comunicació corresponsable sinodal. On la conversa en totes les dimensions (personal, familiar i comunitària) obertes a l'altruïsme, és clau en l'ajuda i en atendre a les persones.



3.-  COM ENTENDRE?.- 

Com entendre la lectura entre dels primers dies de l'Església, en el nostre cas passant per  sant Salvador d'Horta i el Pare Fra Pere Perelló fins avui , en el compromís del Primer Anunci.- Com podem entendre aquesta realitat històrica al voltant de la veritat de la nostra fe?.

Primer voler entendre l'avui, mirant al segle XVI i arribar amb concentració en la lectura dels primers dies del segle I: Evangeli i Fets dels Apostols.

4.- MIRACLES AVUI? COM? 

Canviar el propi cor, el miracle del segle XXI i la mirada en Crist del Segle XXI en el do de la profecia cristiana basada en l'esperança en la Paraula Viva.

5.- COM CONVERSAR. 

Primer aprendre a pregar. Ensenyan's a pregar.

Viure l'Any de la Pregària en la Preparació al Jubileu 2025. Posar-se en sintonia en el desig del papa Francesc i en comunió amb l'Església.

Pregar ens ensenya i ens motiva a conversar amb els altres

6.- QUÈ PODEM ESPERAR SOBRE L'ACOLLIMENT? 

Tota persona que es converteixi trobada pegues al seu voltant

Jesús els digué: «Els profetes només són mal rebuts en el seu poble, en la seva parentela i entre els de casa seva». I no hi pogué fer cap miracle; només va imposar les mans a uns quants malalts, que es van posar bé. I el sorprenia que no volguessin creure. Després recorria les viles i els pobles i ensenyava.

Evangeli Mc 6,1-6                           Diumenge dia 07 de juliol de 2024


7.- COM HEM D'ACTUAR?. 

Conversar i compartir l'experiència humana i afegir l'alegria del sentit de la nostra fe, primer en expressar l'altra el seu respecte, segon despertar la seva curiositat i poder sentir en el seu cor, que Crist ens crida a totes les persones, amb Amor.

Evangeli Mc 6,7-13                            Diumenge dia 14 de juliol de 2024
Jesús comença d'enviar els dotze
Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Jesús cridà els dotze i començà d'enviar-los de dos en dos. Els donà poder sobre els esperits malignes i els recomanà que, fora del bastó, no prenguessin res per al camí: ni pa, ni sarró, ni diners, ni un altre vestit, i només les sandàlies per calçat. I els deia: «A la primera casa on us allotgeu, quedeu-vos-hi fins que marxeu d'aquell lloc. Si en un lloc no us volen rebre ni escoltar, a l'hora de sortir-ne, espolseu-vos la terra de sota els peus, com una acusació contra ells». Els dotze se'n van anar i predicaven a la gent que es convertissin. Treien molts dimonis i ungien amb oli molts malalts, que es posaven bons.


8.- LA CONVERSA EN APOSTOLAT no es passar l'estona, és en la relació afectiva compartir la Bona Nova, fet el pas del Primer Anunci. És ensenyar sense dogmatismes ni proselitismes, amb amor pastoral llegir i escoltar el que et diu en el teu cor l'Evangeli. No sabem com reaccionaran, obrim la conversa i la podrem reconduir com a bons pastors, entre iguals.

 EN PREPARACIÓ

Evangeli Mc 6,30-34

Diumenge dia 21 de juliol de 2024
Eren com les ovelles sense pastor
Lectura de l'evangeli segons sant Marc
En aquell temps, els apòstols es reuniren amb Jesús i li parlaren de tot el que havien fet i ensenyat. Ell els diu: «Veniu ara tots sols a un lloc despoblat i reposeu una mica». Perquè molta gent anava i venia i no els deixava temps ni per menjar. Se n'anaren, doncs, tots sols amb la barca cap a un lloc despoblat. Però algú els veié quan marxaven; molts ho van saber, van córrer a peu de tots els pobles i arribaren primer que ells. Quan Jesús desembarcà veié una gran gentada i se'n compadí, perquè eren com ovelles sense pastor. I es posà a instruir-los llargament.

9.- VAL LA PENA ESCRIURE AL PAPA I ALS BISBES ?  Si ens sumem a la conversa univrsal en comunió, en la pregària i en la missió. És expressar la disponibilitat del que fem i de com podem ajudar.

10.- VA LA PENA PARTICIPAR EN EL CONCURS DE RELATS?

11.- QUINES CONVERSES MOTIVAREM EN EL NOSTRE PROÏSME del propi poble o dels pobles que visitarem?

12.- OLIVER, EL DIA 23 FARÀ 18 MESETS

13.- SENYOR NO SÉ. JA T'ENSENYARÉ, TU FES EL QUE ET DEMANO

14.- AGÈNCIA DE DRETS HUMANS CAUSA COOPPEL PER LA PAU.-

15.- COOPPEL, Pla del CoM construir cooperativament la Pau en la Ment de les Persones.

16.- Conviure en ELS DRETS HUMANS DDHH i com lluitar des de viure en l'EVANGELI. He sol·licitat una entrevista amb el bisbe de Tortosa

17.- ESCOLTEM I RECOLLIM LES COMENTALS DE LES ALTRES PERSONES.-

18.- AVUI DIA INTERNACIONAL DE NELSON MANDELA.

Lectura i reflexió sobre " Ensenya'ns a pregar".

La pregària és el respir de la vida (P13), amb la pregària humil es pot obtenir la misericòrdia, és Déu qui ens ha de convertit .... i podrem experimentar la compassió de Déu (P15), cal recuperar el desig d'estar en la presència del Senyor, escoltar-lo i adorar-lo (P17), "Mitjançant la pregària succeeix com una nova encarnació del Verb" (P18) La Paraula de Déu ve a viure en nosaltres i nosaltres vivim amb ella. La Paraula inspira bons propòsits i sostè l'acció, ens dona força, ens dona serenitat, i també quan ens posa en crisi ens dona pau. La pregària és la que obre la porta a l'Esperit Sant, que és el que inspira per anar endavant (P18) .

19.- Dia Internacional de l'Escolta i d'Iberoamèrica. 

Preguem per les nostres relacions iberoamericanes en el camp de les jornades DIM EDU Global, en els grups iberoamericans socials, així com els catòlics i els grups sinodals i Laudato Si (ecològics).

Ens anima el papa Francesc a la pregària del cor.(P69)

La pregària de Jesús o pregària del cor és una tècnica cristiana ortodoxa de pregària típica de l'escola de l'hesicasme i perfeccionada pels starets. Ha estat emprada, ensenyada i discutida a través de la història del cristianisme oriental. Reflecteix l'ensenyament donat per Jesús de Natzaret a la paràbola del fariseu i el publicà (Lluc, 18:10-14), així com la pregària Senyor, salva'm! dita per Pere a Jesucrist mentre Pere s'enfonsava a la mar de Galilea (Mateu, 14:30).

Es pot repetir moltes vegades com a part d'una pràctica ascètica personal. Amb freqüència es fa amb l'ajut del cordó d'oració. També es pot acompanyar la pregària amb postracions i amb el senyal de la creu.

L'extensió de la pregària pot variar des del simple Senyor, tingueu misericòrdia fins al Senyor Jesucrist, Fill de Déu, tingues misericòrdia de mi, pecador.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Preg%C3%A0ria_de_Jes%C3%BAs

Passos de la pregària del cor.

https://www.pregaria.cat/pregaria-virtual/la-pregaria-del-cor

Ens sentim animats a fomentar l' Escola de la Pregària del Cor amb Catequesi permanent, dins del procés evangelitzador, en un procés formatiu i de nous aprenentatges al llarg de tota la vida i en la presa de decisions personals i comunitàries millorant les relacions i les organitzacions socials i de l'Església.


20.- La Lectio Divina i la Pregària del Cor

https://hozana.org/es/oracion/lectio-divina

21.- El Principi de Peter i els nostres compromisos socials i solidaris

https://es.wikipedia.org/wiki/Principio_de_Peter

22.- Simplement participem en el premi del concurs de relats. 2024. De Caixa Banc, la Vanguardia. Radio Nacional. Ho fem per donar a conèixer la Causa Cooppel per la Pau.

23.- Quart dimarts de retir carismàtic al peu de Montsant. Preguem amb el Salms i l'Evangeli del proper diumenge dia 28 de juliol.

Lectura del segon llibre dels Reis (2Re 4,42-44)

En aquells dies, un home de Baal-Salisà va anar a dur a l’home de Déu, Eliseu, vint pans d’ordi, els primers de la collita, i vi novell. Eliseu digué al seu servidor: «Dóna-ho a tota la comunitat i que mengin.» El servidor contestà: «Com puc donar això a un centenar d’homes?» Però Eliseu insistí: «Dóna-ho a tota la comunitat i que mengin. Això diu el Senyor: Tots en menjaran, i encara en sobrarà.» Ell ho repartí, en menjaren i encara en sobrà, tal com el Senyor havia dit.


Salm responsorial [144,10-11.15-16.17-18 (R.: cf. 16)]

Que us enalteixin les vostres criatures,
que us beneeixin els fidels;
que proclamin la glòria del vostre Regne
i parlin de la vostra potència. R.

R. Tan bon punt obriu la mà, Senyor,
ens sacieu de bon grat.

Tothom té els ulls en vós, mirant esperançat,
i al seu temps vós els doneu l’aliment.
Tan bon punt obriu la mà,
sacieu de bon grat tots els vivents. R.

Són camins de bondat els del Senyor,
les seves obres són obres d’amor.
El Senyor és a prop dels qui l’invoquen,
dels qui l’invoquen amb sinceritat. R.


Lectura de la carta de sant Pau als cristians d’Efes (Ef 4,1-6)

Germans, jo, pres per causa del Senyor, us prego que visqueu com ho demana la vocació que heu rebut, amb tota humilitat i mansuetud, amb paciència, suportant-vos amb amor els uns als altres, no escatimant cap esforç per estrènyer la unitat de l’esperit amb els lligams de la pau. Un sol cos i un sol esperit, com és també una sola l’esperança que neix de la vocació rebuda. Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme, un sol Déu i Pare de tots, que està per damunt de tot, actua a través de tot i és present en tot.


Lectura de l’evangeli segons sant Joan (Jn 6,1-15)

En aquell temps, Jesús se n’anà a l’altra riba del llac de Galilea, el llac de Tiberíades. El seguia molta gent, perquè veien els senyals prodigiosos que feia amb els malalts. Jesús pujà a la muntanya i s’hi assegué amb els deixebles. S’acostava la Pasqua, la festa dels jueus. Jesús alçà els ulls, veié la gentada que anava arribant i preguntà a Felip: «On comprarem pa perquè puguin menjar tots?» Ho preguntava per veure què hi deia Felip. Jesús ja sabia què volia fer. Felip li respongué: «Necessitaríem molts diners per poder donar només un tros de pa a cadascú.» Un dels deixebles, Andreu, el germà de Simó Pere, diu a Jesús: «Aquí hi ha un noi que té cinc pans d’ordi i dos peixos, però, què és això per a tanta gent?» Jesús digué que fessin seure tothom. En aquell indret hi havia molta herba, i s’hi assegueren. Eren uns cinc mil homes. Jesús prengué els pans, digué l’acció de gràcies i els repartí entre tota la gent asseguda. El mateix va fer amb els peixos. I en repartia tant com en volien. Quan tothom quedà satisfet digué als deixebles: «Recolliu el que ha sobrat, que no es faci malbé.» Ho recolliren, i de les sobres d’aquells cinc pans d’ordi ompliren dotze coves.

Quan la gent s’adonà del prodigi que Jesús havia fet, començà a dir: «Segur que aquest home és el profeta que havia de venir al món.» Jesús, sabent que anaven a apoderar-se d’ell per fer-lo rei, es retirà tot sol a la muntanya.

24.- Participem en el Consell Municipal de l'Habitatge de Tarragona, en la mirada en els més necessitats

25.- Avui sant Jaume, preguem pels qui van patir la batalla de l'Ebre.

26.- Informo al Consell Parroquial de Cabacés (Cabassers) el projecte Pare Fra Pere Perelló Cabacés- Horta de sant Joan i Riudecanyes.

27.- Visita Cooppel de Margalef. Decidida l'operatiu de la Llibertat d'Expressió. Tothom té llibertat d'Expressió. Eh! T'escolto i Expresso Humanament (Drets Humans). Expresso perquè Escolto Humanitat.

28.- Diumenge. Iniciem la novena a la Mare de Déu de la Foia.

29.- Obrim converses sobre la convivència, el futur del Centre d'Estudis del Priorat i la mirada a una taula sobre DDHH a Cabacés (Cabassers)

30.- Cinquè dimarts de retir carismàtic al peu de Montsant. Salms i Evangeli del proer diumenge dia 04 d'agost.

Lectura del llibre de l’Èxode (Ex 16,2-4.12-15)

En aquells dies, tota la comunitat del poble d’Israel murmurà en el desert contra Moisès i Aharon. El poble d’Israel els deia: «Tant de bo la mà del Senyor ens hagués fet morir tots al país d’Egipte quan encara sèiem al voltant de les olles de carn i menjàvem tant de pa com volíem. Ens heu fet sortir cap aquest desert perquè tot aquest poble mori de fam.» El Senyor digué a Moisès: «Mira, jo us faré ploure pa del cel. Que tothom surti cada dia a recollir-ne, però només el que necessiten per a aquell dia. Vull veure si compleixen o no el que jo els mano. He sentit aquestes murmuracions del poble d’Israel. Digue’ls, doncs: “Aquest vespre menjareu carn, i demà al matí tant de pa com voldreu”, i sabreu que jo, el Senyor, sóc el vostre Déu.» Aquell vespre, doncs, arribà un vol de guatlles que cobrí el campament, i l’endemà al matí, tot el campament era ple de rosada. Quan la rosada s’esvaí, quedà per tot el desert una cosa granulada, fina com la capa de gebre que cobreix la terra. Els israelites, en veure-ho es deien l’un a l’altre: «Manhu», que vol dir ‘Què és això?’ Perquè no sabien què era. Moisès els digué: «Això és el pa que el Senyor us dóna per aliment.»


Salm responsorial [77,3-4.23-24.25.54 (R.: cf. 24b)]

El que vam sentir i aprendre,
el que els pares ens van contar,
no podem amagar-ho als nostres fills,
i que ells ho contin als qui vindran.
Són les gestes glorioses del Senyor. R.

R. El Senyor els donà el seu blat celestial.

Ell donà ordres als núvols
i obrí els batents del cel,
perquè plogués l’aliment del mannà,
el do del seu blat celestial. R.

I els homes van menjar el pa dels àngels,
les provisions abundants que els enviava.
Els introduí al seu clos sagrat,
a la muntanya que el seu braç es conquerí. R.


Lectura de la carta de sant Pau als cristians d’Efes (Ef 4,17.20-24)

Germans, us dic, i insisteixo en el Senyor, que no visqueu més com viuen els pagans. Es guien per criteris que no valen. Però el Crist, tal com vosaltres heu après, no és res de tot això. No us l’han predicat tal com és? No us han ensenyat la veritat sobre Jesús? Doncs, deixeu la vostra antiga manera de viure. Despulleu-vos d’aquesta naturalesa envellida; els designis que la sedueixen la porten a la seva destrucció. Que es renovi el vostre esperit i tota la vostra manera de pensar! Revestiu-vos d’aquesta nova naturalesa que Déu ha creat a imatge seva: porteu una vida justa, bona i santa de veritat.


Lectura de l’evangeli segons sant Joan (Jn 6,24-35)

En aquell temps, quan la gent veié que Jesús no era allà i els seus deixebles tampoc, pujà a les barques i anà a buscar Jesús a Cafar-Naüm. Quan el trobaren, estranyats que fos a l’altra riba, li preguntaren: «Mestre, quan hi heu vingut, aquí?» Jesús els respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Vosaltres no em busqueu pels senyals prodigiosos que heu vist, sinó perquè heu menjat tant de pa com heu volgut. No heu de treballar per un menjar que es fa malbé, sinó pel menjar que es conserva sempre i dóna la vida eterna. Aquest menjar us el donarà el Fill de l’home: ell és el qui Déu, el Pare, ha marcat amb el seu segell personal.» Ells li preguntaren: «Què hem de fer per obrar com Déu vol?» Jesús els respongué: «L’obra que Déu vol és que cregueu en aquell que ell ha enviat.» Li contestaren: «Quin senyal visible ens podeu donar, que ens convenci? Quines obres feu? Els nostres pares van menjar el mannà en el desert, tal com diu l’Escriptura: “Els donà el seu blat celestial.”» Jesús els respongué: «Moisès no us va donar pas el blat celestial, però el meu Pare sí que us dóna el pa que és realment del cel, perquè el pa de Déu és el que baixa del cel per donar vida al món.» Li diuen: «Senyor, doneu-nos sempre aquest pa.» Jesús els diu: «Jo sóc el pa que dóna la vida: els qui vénen a mi no passaran fam, els qui creuen en mi no tindran mai set.»

31.- Equador del retir carismàtic al peu de Montsant. Valoració personal, matrimonial i familiar.  Tarragona

AGOST

Dia de retir- Data- Comentals.

32.- 0108.- 

33.- 0208.-

34.- 0308.-

35.- 0408.- 

36.- 0508.-

37.- 0608.- 

38.- 0708.-

39.- 0808.-

40.- 0908.-

41.- 1008.-

42.- 1108.- 

43.- 1208.-

44.- 1308.-

45.- 1408.-

46.- 1508.-

47.- 1608.- 

48.- 1708.-

49.- 1808.-

50.- 1908.-

51.- 2008.-

52.- 2108.-

53.- 2208.-

54.- 2308.- L'EXPERIÈNCIA DEL PRIMER MIRACLE EN LA FAMÍLIA

Avui 23 d'agost vaig nèixer i el dia 6 de setembre vaig ser batejat. No mamava. Estava a punt de morir "Aquest nen té els dies comptats" Dr. Gallinot. Necessitava una incubadora i encara no existien. Sols ser batejat com un miracle vaig començar a menjar amb moltes ganes.

55.- 2408.-

56.- 2508.-

57.- 2608.-

58.- 2708.-

59.- 2808.- 

60.- 2908.-

61.- 3008.- 

62.- 3108.- AVUI 31 D'AGOST, TANQUEM LES COMENTALS DEL RETIR AL PEU DE MONTSANT.-

Darrera revisió avui 

                    17-07-24   a les 21 hores

OBERT A NOVES COMENTALS.


Comentarios

Entradas populares de este blog

273.- El proper dissabte de 11-maig.2024 Convocada Assemblea Sinodal Diocesana

280.- (ES) Estamos con el Papa Francisco

263.- (ES) Apostolado de la Comunicación, Atención, Lectura Comprensiva y Significativa.- (C@LCs)