282.- (CAT) Tenim 20 propostes on ens impliquem en el Sínode i com veiem l'església.-

 EN CONSTRUCCIÓ FINS EL DIA 11 DE MAIG DE 2024

Edifiquem en roca o en sorra la nostra existència?


Presentació
Primer anunci, alegria
Convertir-se és conèixer, és conflicte cognitiu i conflicte existencial, responent a la crida d'Amor de l'Esperit.
En moments de crisi de l'Església sempre han aparegut sant i santes, al principi qüestionats i després han portat la llum a la vida eclesial.
No saber cap on anar és una oportunitat per a què l'Esperit ens guii en l'escolta i en els petits passos amb conversa espiritual.
Les emocions en el sínode, les pregàries i els petits gestos en sinodalitat

C@LCs en 20 punts.-
Els 20 punts són una col·laboració a la invitació del Sínode però un primer esborrany del full de ruta fins a 2030 als que estem disponibles, dins de les nostres honestes limitacions.

FITXA com ser una Església sinodal en missió?

INTRODUCCIÓ

Ens trobem ja a la recta final del procés sinodal en el que estem immersos des de l'any 2021. De l'Assemblea celebrada a la ciutat del Vaticà del 4 al 29 d'octubre de 2023 on es van acollir totes les aportacions d'arreu del món i es van treballar les propostes amb el mètode de la conversa en l'Esperit, ens arriba un informe de Síntesi on hi trobem 20 aspectes claus que cal continuar treballant.  

Des de la Secretaria General del Sínode se'ns convida a les Esglésies locals i altres grups eclesials a aprofundir en l'Informe de Síntesi, a partir d'una pregunta fonamental: Com ser una Església sinodal en missió? Aquesta pregunta és l'horitzó cap al que es projecta el nostre discerniment comunitari en aquesta etapa, amb el desig de mantenir viu el dinamisme sinodal.

No partim de zero i no es tracta de repetir les qüestions tractades amb anterioritat, sinó que cal emfatitzar en el «com es fa la reflexió, és a dir, de manera sinodal». 

Cal implicar els grups sinodals, els òrgans de participació a nivell diocesà, els ministres ordenats, la vida consagrada, els moviments i associacions laïcals, fent especial èmfasi en el repte d'involucrar també els joves i altres grups amb què fins ara ens ha resultat difícil entrar en diàleg i escolta activa.

PARTICIPANTS:

Consulta a persones no practicants en els contactes que fem en la societat civil i en el món associatiu..

En converses en la societat civil i al voltant de l’església: moviments i parròquies.

Conversa en grups de preparació del matrimoni (CPM), entrevista amb parelles i en grups de Vida Creixent i de Carismàtics.

Participació en trobades de la CEE i internacionals sinodals o bé de Laudato Si

Són 20 punts repartits entre els 4 apartats de preguntes. Total quatre pàgines

Seguint la metodologia de la conversa en l’Esperit, responeu a les següents qüestions:

 

1. Què podem fer a nivell parroquial, diocesà i nacional per continuar aprenent la sinodalitat?

Després de la lectura de l’informe de síntesi en clima de pregària, respon a aquesta qüestió.

—Trieu 3 prioritats entre les 20 temes de l’informe (per exemple, una de cada part de la síntesi), compartint el motiu de l’elecció:

1.- T01.- La sinodalitat és en el fons experiència espiritual personal i comunitària  i suport motivacional al compromís personal i de tota la comunitari. Cal fer unes estratègies missioneres a nivell personal,  parroquial i territorial (T8)

2.- T10.- Els moviments laïcals són sembrat i oportunitats, sempre que funcionin amb qualitat. T15.- Cap a un discerniment eclesial i qüestions obertes amb la corresponsabilitat i amb la consciència d’Evangelització. Com el grup d’opinió cristiana basat en l’encíclica Fratelli Tutti curs 2022-23, publicat en el Diari de Tarragona

https://calescoltar.blogspot.com/2024/04/279-reflexions-entorn-de-fratelli-tutti.html

3.- T16.- Estem compromesos per una Església que escolta i acompanya, anem progressant, però manca que la jerarquia eclesial ens aculli més i ens acompanyi i tots visquem junts més identitat, més pertinença, més participació i si és possible més representació generosa i humil com corresponsable.

—Trieu 3 iniciatives concretes per posar en pràctica a nivell local, indicant la manera per implementar-les a la pròpia realitat eclesial:

4.- Apostolat de la comunicació i de la conversa https://calescoltar.blogspot.com/ Obert a catalans (CAT) i a hispanoparlants (ES). Portem més de 10 anys duent-ho a la pràctica. Cal donar-se a conèixer amb humilitat, generositat i generant oportunitats als demés i a nosaltres mateixos

5.-Atenció al dol i a la soledat. Li denominem C@LCs: Inspirats amb santa Teresa de Calcuta. Col·laborem i assessorem a l’associació Centre d’Escolta Activa Aixopluc de Cambrils. Cal que l’església informi i ofereixi atencions humanes

6.- Atenció en el suport a les famílies. Fa 14 anys dins del Programa Cooppel

2. Exercici de la corresponsabilitat

Prenent com a referència la segona part de la Síntesi (capítols 8-12):

—Com es pot potenciar la corresponsabilitat diferenciada en la missió de tots els membres del Poble de Déu (laics, vida consagrada, ministeri ordenat) a la teva realitat eclesial? Assenyala tres qüestions concretes:

7.- Escolta, conversa espiritual i petits compromisos en plans, programes i projectes, establint estratègies de forma conjunta possible amb laïcat, vida consagrada i ministeris ordenats.

8.- Que el prevere s’adapti a la parròquia i a la comunitat cristiana tot escoltant i respectant i no al reves, sempre quan hi ha canvis de mossens. Hi hagi un procés d'acolllida i de creixement mutu.

9.- A les esglésies posar rètols en les imatges o sants amb l’autoria de l’obra escultòrica si se sap i l’any d’execució. També podria haver un petit resum de la vida del sant.

10.- Disposar d’una bústia a les parròquies o esglésies per a observacions, felicitacions, agraïments, consideracions, suggeriments i/o propostes de millora.

 

3. Estructures per a la sinodalitat

La sinodalitat s'ha de concretar en estructures que facilitin l'escolta activa, el diàleg sincer i el discerniment comunitari a l'Esperit Sant. Ens preguntem com fer possible la participació de tothom en els processos de discerniment i decisió dels assumptes que concerneixen la vida i la missió de l'Església.

A la llum del capítol 16 de l’informe: 

—¿Quines formes de relació, estructures, processos de discerniment i decisió respecte a la missió permeten reconèixer-la, configurar-la i promoure-la? En aquest tema és important que feu propostes molt concretes, que ajudin a fer passos en la praxi de la sinodalitat:

11.- Celebracions.- Celebrar una Eucaristia en l’aniversari del bateig de tots el fidels batejats en el mateix any. Aniversari del Bateig. Així obriríem als qui practiquen com els que estan més allunyats i es sentirien convidats, a la vegada que podria ser un bon moment catequètic de renovació de promeses. Felicitar pel sant, per l’aniversari de naixement i pel del Baptisme.

12.- Grups.- Crear grups d’escolta activa sinodals (GEAS), on es pugui dur a terme sobre uns temes concrets el diàleg, la conversa espiritual i plantejar petits compromisos a dur a terme en família, en colla, en la parròquia, en l’associació civil, etc.

13.- Revaloritzar el sagrament de la reconciliació. Obrir possibilitats a una orientació espiritual sinodal des de la confessió. Identificar pecats contra el Sínode.

14.-Crear una agenda o secció cultural d’informació d’esdeveniments com films, documentals d’estrena que es fan en el territori, xerrades d’interès. Produccions que ajuden a créixer en la fe i on es manifesten testimonis que són catequesi, com els films de Guadalupe, el Rosario, etc.

4. Òrgans de participació

L'Assemblea del Sínode ha demanat que es potenciïn els diferents òrgans de participació que ja existeixen al si de l'Església. La sinodalitat creix quan cada batejat s'implica en els processos de discerniment i decisió per a la missió. Prenent com a guia el capítol 18 de l'Informe:

—¿Quins ministeris i òrgans de participació es poden renovar o introduir per expressar millor la corresponsabilitat?:

15.- Ministeris laïcals com l’acòlit, lector i catequista, el ministeri de l’escolta i l’acompanyament. Els ministeris podrien ser temporals, per exemple d’un any  o de quatre anys i renovar-se o no.

16.- La existència d’un Consell com d’Espai de Trobada dels Moviments Laïcals. Per compartir, practicar la conversa espiritual. conèixer-se millor. Acollir grups en crisi.

17.- Oferir iniciatives d’atenció a les persones, davant noves necessitats. Formació en animació i dinàmica de grups, en funcionament de l’associació o grup. Visió sinodal espiritual d’apertura a l’altre.

18.- Creació d’equips de mediació i de reconciliació en els consells parroquials, UPA, arxiprestats, diocesans, interdiocesans

—Compartiu, si el coneixeu, un breu testimoni d’alguna bona pràctica significativa per fer créixer el dinamisme sinodal missioner:

19.-Apostolat de la comunicació i de la conversa social i espiritual, portem 10 anys als bisbats de Tortosa i Tarragona: Laudato Si, Laudato Deum, Vida Creixent, Prematrimonials CPM i Carismàtics, fomentar els grups sinodals. Primer Anunci en la Societat Civil. Tasca missionera en l’entorn digital.

20.- Restem disponibles a nivell personal en l’apostolat de la comunicació i de la conversa i en l’animació sinodal, així també Laudato Si i Laudato Deum.

https://calescoltar.blogspot.com/2024/04/283-em-confesso-el-sinode-mho-demana.html

I com a matrimoni en les tasques que ja portem a terme.

Ferran i Fina

info@cooppel.org     +34 619 79 39 69

ENVIAMENT DE RESPOSTES:

La data màxima per al lliurament de les respostes és el 26 d'abril ja que el 15 de maig cal enviar el document definitiu a Madrid i la comissió necessita un temps per poder sintetitzar el contingut de totes les aportacions.

Podeu enviar el formulari omplert al correu sinode2023@arqtgn.cat

 

ASSEMBLEA SINODAL:

El dissabte dia 11 de maig tindrà lloc l'assemblea sinodal diocesana on posarem en comú el treball de tots els grups sinodals, secretariats, delegacions i consells en aquesta darrera fase del procés. Ens trobarem al Seminari a les 10.00 h del matí i acabarem amb un dinar de germanor. Us hi esperem!

Les inscripcions per a l’assemblea es poden fer a través del formulari que trobareu al web http://sinode2023.arqtgn.cat/ 

Moltes gràcies a totes i tots per la vostra participació en el procés sinodal, la vostra implicació és signe de l'amor a l'Església que camina pelegrinant a Tarragona.

 

Comentarios

Entradas populares de este blog

273.- El proper dissabte de 11-maig.2024 Convocada Assemblea Sinodal Diocesana

338.- (ES) Como vivir los milagros, más que definirlos.-

280.- (ES) Estamos con el Papa Francisco