151.- (CAT) Oferir-se com a lector, la primera carta de disposició per a oferir la llarga tasca solidària múltiple com apostolat.-

 


Què hi veus? Tens temps lliure?

Com a laic perquè m'ofereixo a llegir en les Eucaristies?

Sant Martí. L'Aleixar 12-11-22 Dissabte és celebra. Lectura i salms

.

1.- El mòbil.- 

Davant el nou repte de l'Església i dins de la senzilla oferta de la conversa en apostolat i de la lectura catequètica. La pregunta pot ser com animar la laïcitat corresponsable sinodal al món i a l'església?  amb sigles C@LCs o abreujat.

Anem pels pobles, barris i ciutats i m'ofereixo llegir com a bon gest i això no suposa cap cost econòmic, ja que llegir és gratuït.

M'ofereixo a ser lector en les eucaristies en les que participo des de fa més vint anys, sigui de visites culturals, sigui de viatge o d'excursió cultural o INSERSO on sigui que anem, fins hi tot a l'estranger. Així com festes familiars o enterraments.

 La lectura diària o en les festes o diumenges la primera, els salms, la segona o la pregària dels fidels. 

Pel món de Déu et trobes amb anècdotes molt interessants, amb situacions molt diverses.

2.- Com es reacciona davant la carta d'oferiment?

A la primera carta de disposició a la visita de pobles, ciutats i de comunitats parroquials veus com reacciona el qui la presidirà (sacerdot, diaca o rector) o el laïcat que l'acompanya al president que en majoria són dones.

Hi han llocs molt acollidors, altres els trenques la rutina de que la lectura la fan les mateixes persones i això sembla un problema que una persona diguem nova, s'ofereixi. En resposta t'acolleixen però en altres no saben i en són ben pocs, amb educació com treure's la brossa de l'ull. Altres en canvi no hi han lectors i fas un favor clar i sense embuts.

3.- A partir de la primera oferta de lector podem explicar la importància dels moviments cristians.- 

A aquesta oferta senzilla de lector, si et donen conversa, ja que el laïcat a vegades tenen molta pressa i no tenen temps. Podem informar de l'existència de Vida Creixent com a moviment cristià de la gent gran nascut a França i té més de 50 anys d'història i que està en línia amb el papa actual Francesc. Igualment com el CPM més per a matrimonis. O del C@LCs per a laïcat adult ni casat ni encara jubilat, obert a tot el laïcat que vol conversar i llegir al voltant de documents que il·luminen la nostra fe. 

Simplement es tracta de reunir-se de forma periòdica sigui mensual o quinzenal per a llegir uns textos motivadors del col·loqui sobre les vivències de fe, animats per laics i acompanyats d'un consiliari que sol ser sacerdot, diaca, monjo o laic. Reunions per parlar de la fe i créixer junts que en pocs llocs ho pots fer si no es fa a la parròquia o a l'església en el territori més proper. Per no dir en cap lloc ho podràs fer i molt millor serà abans de celebrar l'Eucaristia.

Hi han que et donen conversa i et diuen que no tenen temps per a reunir-se per a parlar de la seva fe i tots sabem que el fet d'anar sols a missa no es suficient davant el nou repte cristià del segle XXI cridats pel Sínode dels Bisbes.

4.- Tot seguit expliquem el resta de l'oferta

Després de l'oferta dels moviments cristians podem oferir la llista de les tasques solidàries per si coneixen algú que ho pot necessitar i fins i tot per si interessa ser voluntari en el projecte més a prop de la Caritat, en aproximació al proïsme.  

Oferim que fem de forma periòdica trucades a persones soles o de reunions telemàtiques setmanals o mensuals de converses del dol, d'aprendre català oral, de l'atenció Cooppel a les famílies amb menors d'edat a favor de l'èxit escolar. 

I lamentablement sembla que les parròquies són llocs el menys adequat per a fer aquestes ofertes. No saben res. No coneixen a ningú. Si això fos un test ens demostraria que a les parròquies no cal anar, millor anar a un bar, a una associació de mares i pares, de jubilats, de dones, a una escola, a un hospital o a una biblioteca.

Què està passant a l'església i a algunes parròquies?

Portes una oferta sota el braç per haver " 

Overbooking

I en canvi com si res.

En canvi parles amb els sacerdots, amb els metges, amb els mestres i el professorat.... i et diuen que  això es necessita avui. Ajudar-se uns al altres, combatre la soledat obligada, etc. Defensar la família i protegir-la. Promoure el respecte entre altres motius com que els pares i les mares haurien de tenir més temps per a dedicar als seus fills i filles

Però ... que realment està passant?

5.- I finalment t'explico el meu interès en ser Lector.-

Aprofito per a explicar-te del tot perquè m'ofereixo per Lector a les Eucaristies. Hi han pobles i parròquies que quan saben que hi vaig ja em diuen: vols llegir o més al gra: et va bé fer la primera o la segona o la pregària dels fidels.

Ser lector és per a mi una acció espiritual, no sé si llegeixo bé, és difícil, no es tracta de llegir bé sinó també, t'escolten be?. No se si soc un bon lector.

La lectura és catequètica per a mi és una experiència espiritual, les paraules m'entren molt al meu cor, més que si llegeixo a casa en veu alta. I així desitjo que ho sigui per als altres. És una espiritualitat activa i compromesa.

Em prepara més per a escoltar l'Evangeli, malgrat abans ja l'hagi llegit a casa. I participar més profundament en les pregàries de l'Eucaristia.

Això no té res a veure amb si hem de ser actius o no a les celebracions, he parlat amb missioners sacerdots i al seu país les celebracions són molt actives. Aquí sembla que quan s'ha fet la comunió o la confirmació passes a ser un més de la celebració d'espectadors com diu el Papa, més consumidors que activistes o testimonis de la fe.

A l'Església falten oportunitats, ser veu dels necessitats, ser motivació de les vivències de fe, ser testimonis del Crist viu.

Ser Lector és sentir la pregària interior i compartir-la en comunitat. I tornar al teu seient amb un estat d'ànim de més disponibilitat.

Vaig aprendre a ser lector en la catequesi de confirmació 1972-73, em costava aleshores llegir i expressar-me en públic i el mossèn em va dir la millor manera de combatre la vergonya natural a la comunicació en públic és també llegir a l'Eucaristia, i així vaig començar, amb tremolors i nervis, a ser lector.

No m'agrada fer borrombori crític de rutines, però per començar a fer apostolat laïcal es interessant fer-ho en un principi d'oferir-se per a ser lector, en el meu cas.

La conversa i ser lector no costa res, és un somriure al proïsme i una oportunitat per a començar processos de Caritat, de Fe i d'Esperança en el Crist viu, que dona Vida.

Pots veure una posta de sol, única, que mai més es repetirà una igual.

Temps tothom en té igual, el pots emplenar per valors o per rutines, per oportunitats o per sempre s'ha fet així, per curiositats o per avorriments .... a la fi pots ser rica o pobre de temps, això ho decideixes tu mateixa


Somriure, és gratis i gratuït, a igual que llegir i conversar. Sempre que ens oblidem del temps i ens centrem més en l'altri i en el que suposa realment per a tu, el temps ja no compta, és una estona alliberada del temps, que ens encadena i a vegades esclavitza. 

FERRAN, jm.
Seguim al Jesús, Motivador (jm)

Comentarios

Entradas populares de este blog

273.- El proper dissabte de 11-maig.2024 Convocada Assemblea Sinodal Diocesana

244.- Ha estat una gran alegria de participar en la jornada de la quinquenal de la Mare de Déu dels Arcs de sant Jaume dels Domenys

36.- (CAT) Novena a la Mare de Déu de la Foia. Per Fina Masip