89.- (CAT) Naturalesa jurídica i legítima del "C@LC".-

 Naturalesa jurídica i legítima del "C@LC".- 

El dret a constituir associacions, grups de fidels, agrupaments, cercles, reunions etc.

C@LC de Calcuta.

Aproximació al proïsme, contactar, acolliment i acompanyament.

"Trobar-se, escoltar, discernir i caminar junts".

Compromís en apostolat lliure i en consciència corresponsable sinodal amb la conversa activa i espiritual  i la lectura compartida dels documents papals, episcopals i de l'Evangeli. I en conseqüència iniciant tasques solidàries i participant en l'Eucaristia.

Conéixer els serveis, els moviments i les vivències espirituals dels mateixos i donar-los a conèixer i participar ins de les possibilitats.

1.- Competents.- 

Persones majors d'edat, confirmades, competents en mediació, en animació de grups, en assessorament religiós o espiritual catòlic, conversants, lectors, tècnics, rols representatius, estudi, investigació-acció  i la reflexió, en el suport motivacional, en el cooperant en iniciatives solidàries.

2.- Disponibles en el repte mental, espiritual, social i cultural.- 

Tots els talents, els dons, les competencies i les capacitats al servei de l'Evangeli.

3.- Actius amb respecte als Drets Humans , amb el marc jurídic i en el potencial de la legitimitat de la disposició que es pot desenvolupar de forma personal i col·lectiva. Proposar i comentar amb cooperació mental, pragmàtica, activa, reflexiva i teòrica.

Reclamar els drets que tenim com a fidels. 

------------------------------------------------------------

A.- Drets Humans

La Declaración Universal de Derechos Humanos | Naciones Unidas

Article 18

Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; aquest dret inclou la llibertat de canviar de religió o de creença, així com la llibertat de manifestar la seva religió o la seva creença, individual i col·lectivament, tant en públic com en privat, per l'ensenyament, la pràctica, el culte i l'observança.

Article 20

1. Tota persona té dret a la llibertat de reunió i d'associació pacífiques.
2. Ningú podrà ser obligat a pertànyer a una associació.

Article 26

1. Tota persona té dret a l'educació. L' educació ha de ser gratuïta, almenys pel que fa a la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental serà obligatòria. La instrucció tècnica i professional haurà de ser generalitzada; l' accés als estudis superiors serà igual per a tothom, en funció dels mèrits respectius.
2. L'educació tindrà per objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana i l'enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals; afavorirà la comprensió, la tolerància i l' amistat entre totes les nacions i tots els grups ètnics o religiosos, i promourà el desenvolupament de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau.
3. Els pares tindran dret preferent a escollir el tipus d'educació que haurà de donar-se als seus fills.


B.- Dret civil associatiu.-

Com constituir una associació (xarxanet.org)

Inscripciones registrales de las asociaciones - Ministerio del Interior

Inscripcions registrals de les associacions

Inscripcions al Registre Nacional d'Associacions (RNA)

Les associacions tenen personalitat jurídica des del moment mateix de la seva constitució, sense que la seva inscripció sigui condició necessària perquè ingressin en el tràfic jurídic. No obstant això, la seva inscripció en un registre públic suposa una sèrie de garanties, tant per a la pròpia associació com per a la societat sencera.

El RNA sorgeix a requeriment de l' article 22 de la Constitució, com a mecanisme per donar resposta al requisit de publicitat de les associacions constituïdes.

Es necessita els documents acreditatius de tres decisions col·lectives:

- Acta fundacional.

- Estatuts.

- Acta de representació.

 

C.- Dret canònic.-

215 Els fidels tenen dret a fundar i dirigir lliurement associacions per a fins de caritat o pietat, o per fomentar la vocació cristiana al món; i també a reunir-se per procurar en comú aquests mateixos fins.

223 § 1. En l' exercici dels seus drets, tant individualment com units en associacions, els fidels han de tenir en compte el bé comú de l' Església, així com també els drets aliens i els seus deures respecte d' altres.

§ 2. Competeix l' autoritat eclesiàstica regular, en atenció al bé comú, l' exercici dels drets propis dels fidels.

225 § 1. Com que, en virtut del batetisme i de la confirmació, els laics, com tots els altres fidels, estan destinats per Déu a l' apostolat, tenen l' obligació general, i gaudeixen del dret tant personalment com associadament, de treballar perquè el missatge diví de salvació sigui conegut i rebut per tots els homes a tot el món; obligació que els constrenyia encara més en aquelles circumstàncies en les quals només a través d'ells poden els homes escoltar l'Evangeli i conèixer a Jesucrist.

§ 2. Tenen també el deure peculiar, cadascú segons la seva pròpia condició, d' impregnar i perfeccionar l' ordre temporal amb l' esperit evangèlic, i donar així testimoni de Crist, especialment en la realització d' aquestes mateixes coses temporals i en l' exercici de les tasques seculars.

227 Els fidels laics tenen dret que se'ls reconegui en els afers terrenys aquella llibertat que competeix a tots els ciutadans; tanmateix, en usar d' aquesta llibertat, han de tenir cura que les seves accions estiguin inspirades per l' esperit evangèlic, i han de prestar atenció a la doctrina proposada pel magisteri de l' Església, evitant alhora presentar com a doctrina de l' Església el seu propi criteri, en matèries opinables.

Código de Derecho Canónico - Índice (vatican.va)


LLIBRE II - DEL POBLE DE DÉU - PART I - TÍTOL I - DE LES OBLIGACIONS I DRETS DE TOTS ELS FIDELS (Cann. 208 – 223), Codi de Dret Canònic (vatican.va)

LLIBRE II - DEL POBLE DE DÉU - PART I - TÍTOL II - DE LES OBLIGACIONS I DRETS DELS FIDELS LAICS (Cann. 224 – 231), Codi de Dret Canònic (vatican.va)


LIBRO II - DEL PUEBLO DE DIOS - PARTE I - TÍTULO V - DE LAS ASOCIACIONES DE FIELES (Cann. 298 – 329) - CAPÍTULO I - NORMAS COMUNES, Código de Derecho Canónico (vatican.va)

LIBRO II - DEL PUEBLO DE DIOS - PARTE I - TÍTULO V - DE LAS ASOCIACIONES DE FIELES (Cann. 298 – 329) - CAPÍTULO I - NORMAS COMUNES, Código de Derecho Canónico (vatican.va)





Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

273.- El proper dissabte de 11-maig.2024 Convocada Assemblea Sinodal Diocesana

338.- (ES) Como vivir los milagros, más que definirlos.-

280.- (ES) Estamos con el Papa Francisco